Wat zijn grote energieslurpers?

Nu het nieuwe jaar alweer even op gang is, is het een goed moment om je energieverbruik eens onder de loep te nemen. We weten inmiddels allemaal dat ledlampen zuiniger zijn dan gewone lampen. Dat we onze laders niet ongebruikt in het stopcontact moeten laten zitten. En dat we de verwarming alleen aan moeten zetten in de ruimtes waar we daadwerkelijk zijn, met de deur dicht natuurlijk en wellicht ook een graadje lager. Maar dan nog zijn er vaak energieslurpers in huis waar we misschien niet direct bij stil staan. We zetten ze voor je op een rij.

Cv-ketel

Je cv-ketel zet je natuurlijk niet zomaar uit. We hebben immers verwarming en warm water nodig. Maar er zijn wel manieren om energie te besparen met je cv-ketel, door hem bijvoorbeeld uit de ‘comfortstand’ te halen. Deze stand zorgt ervoor dat er vrijwel onmiddellijk warm water uit de kraan komt, maar daarvoor moet het water wel continu opgewarmd worden en dat kost energie en dus geld. Haal je ‘m uit deze stand, dan warmt de cv-ketel je water pas op als je de warme kraan aanzet. Je verbruikt dan wel iets meer water, maar minder energie. Daarbij kan je ook even kijken of je cv-ketel een ecostand heeft: daarmee bespaar je nog meer aan stookkosten. Er is ook nog winst te behalen door de watertemperatuur in de verwarmingssystemen van de gebruikelijke 60 graden naar 50 graden te verlagen.

Koelkast

We zijn er helemaal voor om zo lang mogelijk met je spullen te doen, maar in het geval van een oude koelkast of vriezer is het toch verstandiger om die te vervangen. De ontwikkelingen gaan snel en met een nieuwe koelkast met het energielabel A+++ bespaar je per jaar toch al gauw 45 euro in vergelijking met een apparaat van 10 tot 15 jaar oud. Dat is dan toch de moeite.

Let ook op als je een extra koelkast of vriezer in je garage of schuur hebt staan. Die dingen zijn natuurlijk superhandig als je met de kerst bijvoorbeeld familie over de vloer hebt, maar het kunnen ook echte energieslurpers zijn. De grote temperatuurwisselingen in zo’n buitenruimte zorgen vaak voor een hoger energieverbruik en kunnen er zelfs voor zorgen dat je apparaat stuk gaat. Een koelkast is het meest efficiënt in een omgeving waar het tussen de 16 tot 30 graden is. In de winter is het in de schuur vaak kouder en in de zomer kan het kwik juist weer ver boven de 30 uitstijgen. Daarbij komt dat we meestal een oude koelkast in de schuur hebben, die sowieso meer stroom verbruikt of niet meer helemaal goed afsluit.

Televisie

Je hebt televisies en televisies. Bij sommige mensen is het scherm zo groot dat je prima vanaf de overkant van de straat kan meekijken én dan ook nog de ondertiteling kan lezen. Weet dan dat een groot scherm meer stroom verbruikt. Zo kost een groot plasmascherm 110 euro per jaar aan energie, terwijl een kleinere led-televisie 35 euro aan stroom verbruikt.

Waterbed

Een waterbed klinkt heerlijk: je ligt er namelijk altijd warm bij. Maar om dat bed op temperatuur te houden, ben je gemiddeld zo’n 170 euro per jaar aan stroomkosten kwijt. En dat is iets waar we dan weer niet bij stil staan. Als je er één hebt, is het vaak de grootste energieverbruiker in huis.

Thuistap

Het klinkt natuurlijk leuk: een thuistap waar je op elke gewenst moment een koud biertje uit kan tappen. Het probleem is alleen, dat dit bier dan ook voortdurend koud gehouden moet worden en dat kan in de papieren lopen. Bij sommige modellen ben je zo’n 110 euro per jaar aan energiekosten kwijt. Dat is vergelijkbaar met het gebruik van 2 moderne koelkasten! We zouden dus willen zeggen: leg je biertje koud in de koelkast of -als je toch heel erg gehecht bent aan je thuistap- sluit hem alleen aan als je een feestje hebt.

Elektrische boiler

Als je geen waterbed hebt, maar wel een elektrische boiler, dan is dit waarschijnlijk één van je allergrootste energieslurpers in huis. De boiler zorgt er namelijk voor dat je altijd een voorraadje warm water in huis hebt en (zoals we eerder al aangaven bij de cv-ketel) dat kost stroom en dus geld. Met een gemiddelde boiler ben je zo’n 350 euro per jaar kwijt. Er zijn wat trucjes om dit te verlagen. Zo kan je de temperatuur verlagen van 90 graden naar 60 graden. Je kan de boiler uitzetten als je een paar daagjes weg bent. Je kan een slimme, zelflerende boiler aanschaffen of een zonneboiler want die doet ook gewoon in de winter z’n werk.

Kokend waterkraan

Super hip natuurlijk: een kokend waterkraan. Hiermee kan je gewoon een kopje gloeiendhete thee uit de kraan tappen. Maar ook hier geldt: om dat kokende water à la minute beschikbaar te hebben, wordt er continu een voorraadje water op temperatuur gehouden. En dat kost, net als bij een boiler, stroom en dus geld (zo’n 20 tot 60 euro per jaar). Een kokend waterkraan wint het alleen maar van de ouderwetse waterkoker als je de hele dag door elke keer 1 kopje thee wil. Maar zet je meestal een hele pot of kook je met de waterkoker precies de hoeveelheid die je nodig hebt? Dan ben je met je kokend waterkraan echt duurder uit.

Pomp van de vloerverwarming

Zonder schakelaar draait een oude pomp bij de vloerverwarming voortdurend, terwijl een nieuwe pomp met schakelaar alleen draait als dat nodig is. Dit kan je zo’n 90 euro per jaar schelen. Een pompschakelaar van zo’n 60 euro heb je dus binnen een jaar terugverdiend, terwijl je het toch gewoon lekker warm en comfortabel houdt deze winter.

 

DELEN