September, je merkt dat het ’s nachts weer meer afkoelt, buiten, maar ook in huis. Op dit moment is dat nog lekker, zeker na een mooie, warme dag. Maar zodra we een paar weken verder zijn en het buiten nog killer en natter wordt, kan het binnen ook minder behaaglijk worden, zeker als je huis niet of onvoldoende is geïsoleerd.
Je kunt dan natuurlijk gewoon de centrale verwarming een paar graadjes hoger zetten, maar gezien de hoge prijzen voor energie is dat niet echt een goed idee. Beter is het om eens te kijken waarom je in je huis gaat merken dat de dagen killer en natter zijn.
Vaak wijzen we direct de ramen in huis als veroorzaker hiervoor aan. En dat klopt ook, deels! Van enkelglas weten we dat daar doorheen flink wat energie verloren gaat resp. kou door naar binnen komt. Bij oudere ramen met dubbelglas hebben we echter veel minder snel in de gaten dat dit is gaan lekken en daardoor nauwelijks meer een isolerende werking heeft. Beslaat het glas tussen de glasplaten in, dan is de sealnaad van het dubbelglas lek en gaat het geheel zich gedragen als enkelglas. Tijd om actie te ondernemen en deze glaspanelen nog voor de winter te laten vervangen!
Een andere bron van warmteverlies zijn de ventilatieroosters in muren en bovenin raamkozijnen. Vaak worden deze geopend en vervolgens vergeten. Wist je echter dat je geld kunt sparen op energie door slim te ventileren? Open de roosters in je kozijnen, of nog beter de ramen zelf, gedurende een paar uur per dag en sluit deze dan weer. Zo kan de lucht in je huis toch even snel verversen, zonder dat je te veel moet gaan verwarmen om het behaaglijk te krijgen en houden. Let op: heb je gashaarden en/of gasgeisers in huis of kook je op gas, dan moet in de betreffende ruimtes waarin deze toestellen zich bevinden wel altijd een ventilatierooster open blijven. Kijk dan eens naar de mogelijkheden om elektrisch te verwarmen en koken. Extra veilig en je kunt meteen ook slimmer gaan ventileren En die stroom? Die wek je zelf op uit eigen zonnepanelen of doe mee met een ‘zonnestroom’ of ‘stroom uit wind’-project van je lokale energiecoöperatie, extra duurzaam en voordeliger.
Verder zijn muren, vloeren en daken plekken waar kou door naar binnen kan trekken. Heb je deze nog niet of onvoldoende geïsoleerd, dan is het nu het juiste moment om dat te doen! Voorzie vloeren op de begane grond waaronder een kruipruimte zit, van vloerisolatiematten. Laat verder controleren hoe het is gesteld met de spouwmuurisolatie. Is deze niet aanwezig, dan kun je kiezen voor steenwolvlokken, snel en makkelijk aan te brengen en relatief voordelig! En als je dan toch bezig bent: op zolders kun je met isolatiematten tussen de balken prima na-isoleren. Laat je informeren door de vakman, of, als je zelf aan de slag wil, door je lokale bouwmarkt.