Even wachten op warm water is gas besparen

Veel moderne gasgestookte combi-ketels beschikken over een reservoir waarin een kleine hoeveelheid water de gehele dag op de ingestelde warmwatertemperatuur wordt gehouden, zo rond de 65 graden Celsius. Deze temperatuur is gekozen om de vorming van legionella te voorkomen. Dit is de reden waarom deze cv-ketels in alle jaargetijden regelmatig kort de brander inschakelen, ook als op dat moment geen warm water wordt getapt of er warmtevraag in het cv-circuit is.

Het doel van deze kleine voorraad heet water is om je vrijwel direct warm water te kunnen leveren zodra je ergens in huis warm water wilt tappen en daartoe de warmwaterkraan opendraait.

Op zich is dit prima bedacht, maar in praktijk hangt de cv-ketel vaak redelijk ver verwijderd van het betreffende tappunt, denk bijvoorbeeld aan een ketel die op zolder hangt en de mengkraan in de keuken. De beschikbare hoeveelheid warm water uit het kleine reservoir is slechts beperkt en zal in de regel niet meer doen dan de leiding tussen cv-ketel en tappunt iets opwarmen. Daarna is het toch wachten op het warme water dat de ketel voor je gaat maken omdat jij de warmwaterkraan hebt opengedraaid.

Er zit dan ondanks deze extra voorziening niets anders op dan even te wachten. Heb je nog iets meer geduld om te wachten totdat het water uit kraan echt warm is, vraag dan jouw installateur bij de eerstvolgende onderhoudsbeurt om te kijken of ook bij jouw ketel de ‘direct warm water’-functie kan worden gedeactiveerd. De ketel zal dan zowel overdag als ’s nachts veel minder vaak gaan branden waardoor je op jaarbasis behoorlijk gas spaart. En dat ondanks het feit dat bij warmwatervraag op een lagere temperatuur wordt begonnen. Voorwaarde is dan wel dat je alleen de warmwaterkraan opendraait als je ook echt een grotere hoeveelheid warm water nodig hebt. Tot het water de door jouw gewenste temperatuur heeft bereikt, kun je dit opvangen in een bak en gebruiken om bijvoorbeeld de planten water te geven. Zo gaat er ook geen schoon drinkwater verloren!

Mocht je overigens bij de spoelbak in de keuken op elk gewenst moment en in elke hoeveelheid over warmwater willen beschikken, kijk dan eens of een Quooker iets is voor je. Deze supersnelle doorstroomboiler werkt op elektriciteit en wordt geïnstalleerd direct bij het tappunt. Zeker als je beschikt over zonnepanelen, is dit een voordelige oplossing in gebruik. De stroom wek je immers overdag veelal zelf op, terwijl je geen gas verbruikt.

DELEN