Decennialang kookte Nederland op gas. Koken op gas was goedkoop vanwege de flinke eigen gasvoorraden. Inmiddels kennen we allemaal de problemen rondom de gaswinning en raken de voorraden in ons land langzaam op. Er moet steeds meer gas worden geïmporteerd, waardoor de gasprijs stijgt. Bovendien komen bij koken op gas verbrandingsgassen vrij die weer de klimaatverandering in de hand werken.
Overstappen naar koken op elektriciteit lijkt de oplossing als je de media moet geloven. En dat is het ook, maar onder voorwaarden. Als je niet beschikt over zonnepanelen en je elektriciteit dus volledig betrekt via je energieleverancier, dan zal koken op gas ondanks de hogere gasprijs toch nog voordeliger uitvallen. Wek je overdag echter zelf elektriciteit op in eigen zonnepanelen, dan slaat de balans al snel om in het voordeel van koken op elektriciteit.
Of elektrisch koken voor jou daadwerkelijk voordeliger is, hangt ook af van hoe je elektrisch kookt. Bij de aanschaf van een elektrische kookplaat heb je de keuze uit een klassieke keramische kookplaat en een inductie kookplaat.
Een keramische kookplaat is de minst gunstige keuze. Evenals bij koken op gas verwarmt een keramische kookplaat niet alleen de pan maar de gehele kookzone, dus ook de lucht om de pan heen. Dit betekent verlies aan energie. Zet je de kookplaat uit, dan gloeit deze nog geruime tijd na, wat ook nog eens extra verlies is. Verder is het totale rendement van keramisch koken veelal lager dan koken op gas. Wel komen er in je keuken geen verbrandingsgassen vrij en is er geen risico op een gaslek (explosiegevaar).
Een inductie kookplaat daarentegen is een totaal ander verhaal! Een dergelijke plaat verwarmt uitsluitend de pan en niet de omgeving eromheen. Je gebruikt de energie dus nu heel gericht, voor het koken van je maaltijd. Bijkomend voordeel is dat een inductie kookplaat zeer snel afkoelt na uitschakelen, waardoor het risico op verbranden bij per ongeluk aanraken een stuk kleiner wordt. Tenslotte produceert ook een inductie kookplaat in je keuken geen verbrandingsgassen en kent deze geen explosiegevaar.
Zowel bij een keramische kookplaat als bij een inductie kookplaat neemt natuurlijk je elektriciteitsverbruik toe. Gebruik je elektriciteit opgewekt in een conventionele centrale, dan win je eigenlijk niets qua CO2-uitstoot. Kies je voor groene stroom van je energieleverancier, dan wordt de totale CO2-uitstoot wel een stuk lager. Wek je zelf stroom op wanneer dat kan en betrek je daarnaast groene energie voor de momenten waarop je zelf niets opwekt, dan ontstaat een echte win-win situatie: je totale energieverbruik wordt lager en omdat van CO2-uitstoot geen sprake meer is, is koken op elektriciteit dan ook nog eens goed voor het milieu.